Nicolas Saverys (1958) - Uitvoerend voorzitter

Nicolas Saverys is Executive Chairman van EXMAR.  Tot april 2020 was hij CEO van EXMAR, een rederij gespecialiseerd in transport over zee van LNG, LPG, watervrije ammoniak en petrochemisch gas. Hij was betrokken in de familierederij sinds hij het diploma Toegepaste Economische Wetenschappen behaalde aan de Universiteit van Gent in 1980. Hij was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het toenmalig EXMAR en bouwde hij het bedrijf uit tot één van de belangrijkste gasrederijen. Bovenop zijn activiteiten in de scheepvaart is hij actief in de verzekeringsmakelarij, vastgoed, sleepvaart, berging van schepen, scheepsmanagement en luchtvaart. Nicolas Saverys was bijna 20 jaar voorzitter van de Koninklijke Belgische Redersvereniging. Gedurende zijn mandaat en onder zijn impuls werd de Belgische vlag nieuw leven ingeblazen wat leidde tot een ongeziene groei van de Belgische vloot. Hij is voorzitter van de Vlaamse havenvereniging en Bureau Veritas. Nicolas Saverys is tevens comissaris van NileDutch.

NV JALCOS vertegenwoordigd door Ludwig Criel (1951) - Niet-uitvoerend bestuurder

Ludwig Criel behaalde het diploma Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Gent en heeft eveneens een diploma in management (Vlerick School of Management).

In 1976 startte hij bij Boelwerf als Project Manager. In 1983 werd hij administratief directeur van Almabo. Hij bekleedde verschillende managementfuncties binnen de Almabo/EXMAR groep en werd later Chief Financial Officer van CMB. In 1999, werd hij managing director van de Wah Kwong Group in Hong Kong tot 2004. Hij is nog steeds lid van de raad van bestuur van de Wah Kwong Shipping Group.

Hij is lid van de raad van bestuur en voorzitter van De Persgroep, lid van de raad van bestuur van Bank Degroof Petercam en ook lid van de raad van bestuur en voorzitter van ASL Aviation Group Ltd.

Michel Delbaere (1953) - Onafhankelijk bestuurder

 Michel Delbaere behaalde het diploma licentiaat in de rechten (Katholieke Universiteit Leuven – 1975) en licentiaat in de economische wetenschappen (Université Catholique de Louvain – 1975).

Hij startte zijn carrière als management trainee en account manager bij Morgan Guaranty Trust Company of New York.

Hij is de oprichter en afgevaardigd bestuurder / bestuurder van: Crop’s N.V. (België), Hesbayefrost S.A. (België), Monliz S.A (Portugal en Spanje), MDC Foods Ltd (UK), Crop’s & Partners (Servië) en Messem (Nederland en Marokko).

Hij is tevens lid van de Regionale Raad van Bestuur van BNP Paribas Fortis. Hij is lid van het Directiecomité van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen). Hij is lid van de Raad van Bestuur en ere-voorzitter van Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen). Hij is tevens lid van de Raad van Bestuur van Sioen Industries, SD Worx, Delcredere en Montea.

Baron Philippe Vlerick (1955) - Niet-uitvoerend bestuurder

Baron Philippe Vlerick behaalde een diploma Filosofie aan de Universiteit van Leuven in 1977. Hij heeft eveneens een diploma Rechten (Universiteit Leuven 1978) een MBA General Management (PUB) (Gent, Vlerick School of Management in 1979) en een Master degree of Business Administration from Indiana University, Bloomington (USA – 1980).

Hij is voorzitter en gedelegeerd bestuurder van B.I.C. Carpets, UCO en andere bedrijven van de Vlerick groep. Hij is voorzitter van Photo Hall Multimedia, HIFI International, Pentahold and BICC&I (Belgo-Indian Chamber of Commerce & Industry) en vice-voorzitter van de KBC Group, KBL, Spector and Corelio. Hij is lid van de raad van bestuur van verschillende bedrijven waaronder EXMAR, Besix, BMT, Etex, IVC, Corelio, L.V.D. Company en Concordia Textiles.

Pauline Saverys (1982) – Niet-uitvoerend bestuurder

Pauline Saverys behaalde haar diploma Psychologie aan de KUL (2006). Zij liep stage bij Credit Suisse New York in het Divisional Development Department en was hier betrokken bij de verschillende aspecten van Human Resources. Hier deed zij de nodige ervanig op door haar onderzoek naar de verschillende aspecten van het corporate and human development (High Potential/successful management), development of self-evaluation diagrams and Competency Models and Strategy Plans for the business.

Zij is auteur van een boek dat handelt over eetstoornissen en dat gepubliceerd werd in de tweede helft van 2011.

In 2010 richtte zij de VZW Renessence op, een organisatie die jongens en meisjes met eetstoornissen begeleidt. Voordat zij haar eigen organisatie opstartte was zij actief in verschillende verenigingen die met deze problematiek begaan zijn.

Ariane Saverys (1983) - Niet-uitvoerend bestuurder

Ariane Saverys behaalde in 2007 een Master diploma Nautische Wetenschappen aan de Maritime Academie Antwerpen. Zij startte haar loopbaan bij Anglo-Eastern Shipmanagement in Antwerpen en Hong Kong bij het operationeel en HSEQ departement.

Zij was in 2009 bij de rederij Broere Shipping (nu John E. Essberger) als derde officier aan boord van chemische tankers in de Noordzee en Europese wateren.

In 2009 vervoegde Ariane Saverys EXMAR Ship Management waar zij de nieuwe divisie voor het beheer van commerciële cruiseschepen opstartte. Momenteel is zij betrokken bij verscheidene interne en externe projecten voor EXMAR Ship Management.

Barbara Saverys (1981) - Niet-uitvoerend bestuurder

Barbara Saverys studeerde Rechten en behaalde haar Bachelor  aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Zij gradueerde magna cum laude aan de Artevelde School in Gent in Office Management (2004).

Sinds 2010 is zij verantwoordelijk voor het administratief en boekhoudkundig departement in een medische praktijk.

 

Isabelle Vleurinck (1965) - Onafhankelijk bestuurder

Isabelle Vleurinck behaalde het diploma Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KU-Leuven en het diploma Financieel Analist van de Belgian Association of Financial Analysts (ABAF).

Zij startte haar loopbaan in de Corporate Finance afdeling van Bank Degroof en was project coördinator in het financieel departement van de Almabo/CMB groep van 1992 tot 2004.

Isabelle Vleurinck is bestuurslid van Axis Group en hulpverlener bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk - Slachtofferhulp Oost-Vlaanderen.


 

Wouter De Geest (1954) - Onafhankelijk bestuurder

De Raad van Bestuur heeft op 29 januari 2020 met onmiddellijke ingang de heer Wouter De Geest benoemd als onafhankelijk bestuurder volgens de criteria van de Corporate Governance Code. De heer De Geest werd voorlopig benoemd in de plaats van mevrouw Kathleen Eisbrenner die op 9 mei 2019 is overleden.

De benoeming van de heer De Geest zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van EXMAR die op 19 mei 2020 plaatsvindt. 

De heer De Geest is voorzitter van VOKA en was CEO van BASF Antwerpen waar hij zijn loopbaan startte in 1982; hij blijft lid van de Raad van Toezicht van BASF Antwerpen.

 

Francis Mottrie (1964) –  Uitvoerend bestuurder

Francis Mottrie is  CEO van EXMAR sedert  april 2020. Hij behaalde een Master rechtsgeleerdheid aan de KU Leuven  en een speciale licentie Maritieme Wetenschappen aan de UFSIA  Antwerpen Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de maritieme industrie.  Francis Mottrie startte zijn carrière als advocaat aan de Antwerpse balie.  Tussen 1990 en 2012 was hij in ondermeer in CMB , Safmarine en AP Moller Maersk Group leidinggevende in diverse departementen zoals  legal, HR, commercial en general management.

Tussen 2012 en 2020 was Francis Mottrie CEO van Bexco NV, producent van touwen voor maritieme, offshore en algemene industrie.  Francis Mottrie was deputy CEO van EXMAR sedert januari 2020.